Als je maar bang van ons bent

Interviews met Jitse Groen zijn nooit saai. Hetzelfde kan je zeggen over zijn Tweets.

Het maakt me niet uit of je bang van ons bent vanwege onze oranje fietsen, onze marketing, het aantal klanten. Als je maar bang voor ons bent.

“Ik zal je het verschil tussen een Nederlander en een Belg even uitleggen: Belgen bouwen huizen, Nederlanders starten een bedrijf. De meeste gaan binnen twee jaar over de kop. Maar als je 10.000 idioten hebt met een bedrijf, zit er af en toe een succes tussen.”

“Eigenlijk interesseren omzet en winst mij niet. Ik kijk alleen naar die KPI’s. Als die goed zijn, weet ik dat er vanzelf winst of omzet uitkomt.”

“Ik geloof niet in agile. Het werkt niet omdat het democratisch is. Een bedrijf is geen democratie. We gingen ooit met twee naar een vergadering met Telenet. Daar zat vijftien man rond de tafel. Vijftien! En wij waren toen echt nog een klein bedrijfje. Als je Pietje verantwoordelijk maakt, heeft hij geen veertien mensen nodig om te komen kijken wat hij doet.”

“Om de zoveel tijd neem ik een blad papier en teken ik de structuur van het bedrijf. Dan kijk ik of alles nog logisch is.”

“Het is meer en meer mijn job de juiste vragen te stellen: heb je daar al aan gedacht? Lost het ons probleem wel op? Meestal moeten ze dan hun huiswerk nog een keer maken. Je wil geen probleem oplossen en er vijftien andere creëren.

“Nee, nee. Je moet altijd groter denken dan je bent. Anders kan het Nederlands elftal nooit van Duitsland winnen: het land is vijf keer zo groot, er zijn veel meer voetballers. Dat is statistiek. Maar als je denkt dat je het niet kan, ga je nooit winnen. En dan ga je ook niet kijken wat je kan doen om wel te winnen. Nederlanders zijn net iets te zelfverzekerd. Jullie noemen dat arrogantie”

Uit: Als je maar bang van ons bent in De Tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *